Русия увеличава обема на производство на най-мощните си оръжия, в това число и на военно оборудване, основано на нови физически принципи, за да противодейства на страните от Запада, които поддържат киевския режим, заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност, цитиран от ТАСС и БТА.

"Нашият враг се е окопал в Европа, Северна Америка, Япония, Австралия, Нова Зеландия и на редица други места, които се кълнат пред съвременните нацисти. Затова увеличаваме производството на най-мощните средства за поразяване. Включително тези, които се основават на нови принципи", каза той.

Думите на Медведев бяха в отговор на вчерашно изказване на секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, че "врагът" на Украйна се намира на териториите от анексираните републики в Донбас до Владивосток.

Междувременно Родион Мирошник, представител на провъзгласената от проруските сепаратисти т. нар. Луганска народна република, написа в "Телеграм", че от края на юни досега украинските въоръжени сили са нанесли 185 удара срещу жилища и други цивилни обекти в Луганск и Донецк с произведените в САЩ реактивни системи за залпов огън "Хаймарс".

В същото време двама души загинаха и 10 бяха ранени при ракетен удар с реактивна система за залпов огън "Хаймарс"срещу Мелитопол, предаде ТАСС.

Информацията за нападението срещу окупирания от Русия в Югоизточна Украйна бе съобщена от назначения от Москва за губернатор на Запорожка област Евгений Балицки.

Балицки каза, че на място работят спасители, а разчистването на отломките продължава. "Центърът за отдих, където в събота вечерта са вечеряли хора, цивилни и служители на базата, е напълно разрушен", каза той.

Повече от 1,5 млн. души в Одеска област са без електричество, заяви преди това украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение. Цялата некритична инфраструктура в град Одеса е останала без ток, съобщиха местните власти.