Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира в канала си в Telegram факта, че световните медии са обявили украинския президент Володимир Зеленски за човек на годината.

Според Медведев руските медии трябва също така да "споменат специално" Зеленски "за отказа му да преговаря". "Благодарение на това Русия ще довърши работата докрай, без излишни въпроси, без да се занимава с излишни компромиси", написа бившият руски президент.

Преди това Зеленски бе обявен от Politico за най-влиятелния човек в Европа през 2022 г.

"Вижте само европейските лидери, които тичат към Киев, за да се снимат с този 44-годишен мъж с емблематичната му маслиненозелена тениска. Застанали до него, политиците се стремят да бъдат видени. "Зеленски убеди останалата част от Европа, че бъдещето ѝ е свързано с Украйна - нещо, в което малцина вярваха преди инвазията на Русия през февруари", се казва в статията за Зеленски.

В обръщение, записано за Politico, украинският президент благодари на гражданите на страната, които защитават своята независимост, както и на "всички наши приятели в Европа, които ни помагат да поддържаме стабилността". "Вярвам, че украинците ще бъдат най-влиятелни и през следващата година, но в мирно време", добави Зеленски.

Общо 28 политици бяха включени в класацията на Politico Europe за най-влиятелните хора в Европа през тази година. Сред тях е и руският президент Владимир Путин, когото изданието обявява за "неудачник на годината".

"Мечтата на Владимир Путин за велика Русия е малко вероятно да се сбъдне. Пълномащабната му инвазия в Украйна се провали почти толкова бързо, колкото и започна... Тя превърна Русия в страна от трето ниво, неспособна да победи противник, когото подценяваше и презираше", пише Politico. - Упоритостта на Путин означава, че войната вероятно ще се проточи... Неспособността на Путин да осъществи мечтата си не означава, че той вече няма да бъде кошмар за съседите си".

Преди това сп. "Тайм" и в. "Файненшъл Таймс" обявиха Зеленски за човек на годината.