Бившият руски президент Дмитрий Медведев предрече победа за Русия в "свещената битка със Сатаната". Така той самият определи войната в Украйна по повод днешния Ден на националното единство. Предупреди, че Москва може да изпрати всичките си врагове във "огнената Геена", предават ТАСС и БТА.

Руската инвазия в Украйна отне живота на хиляди хора и предизвика най-голямото противопоставяне със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г., когато големите световни сили бяха най-близо до ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Медведев, който се самоопределяше като либерален модернизатор, докато беше държавен глава от 2008 до 2012 г., написа в "Телеграм", че Русия се сражава в Украйна с "побъркани нацистки наркомани", подкрепяна от западняците, са "толкова изродени, че им текат лигите".

Украйна и Западът многократно отхвърлиха твърденията на руския президент Владимир Путин, че Украйна се управлява от фашисти, които преследват рускоговорещите жители. Вместо това те определят инвазията като брутално заграбване на земя от Москва, отбелязва Ройтерс.

В посланието по случай отбелязвания днес в Русия Ден на националното единство Медведев казва, че задача на отечеството е "да спре върховния властелин на ада, независимо какво име използва той, защото неговата цел е гибелта, а нашата цел е животът", съобщи ТАСС.

"Неговото оръжие са заплетените лъжи. А нашето оръжие е истината. Затова нашата кауза е справедлива. Точно затова победата ще бъде наша", заявява Медведев.

Бившият руски президент, който в момента е заместник-секретар на националния Съвет за сигурност, използва все по-яростна риторика от началото на войната, макар че неговите публикувани възгледи понякога са съзвучни с начина на мислене сред най-високите нива на кремълския елит, отбелязва Ройтерс.

"За какво се борим", пита риторично Медведев в публикацията си, озаглавена "Защо нашата кауза е справедлива". 

Медведев обясни за какво се бори Русия. Той каза, че Руската федерация не се нуждае от чужди територии, но страната има земя, на която са живели предците и днес живеят хора, които трябва да бъдат защитени. 

"Ние се борим срещу онези, които ни мразят, които забраняват нашия език, нашите ценности и дори нашата вяра, които разпространяват омраза към историята на нашето отечество. Срещу нас днес е част от един умиращ свят".

Той описа врага - според него това е "група луди нацистки наркомани, хора, дрогирани и наплашени от тях, и голяма глутница лаещи кучета от западния развъдник. С тях е пъстра глутница от мрънкащи свине и тесногръди обитатели от рухналата Западна империя с течаща слюнка по брадите. Те нямат вяра и идеали, освен измислените от тях неприлични навици и насадените от тях стандарти на двумислие, отричащи морала, присъщ на нормалните хора. Следователно, като се надигнахме срещу тях, ние придобихме свещена сила ", написа Медведев.

Според него някои бивши приятели на Русия са изоставили партньорството от страх, освен това "страхливи предатели и алчни отцепници" са напуснали страната. "Какви са нашите оръжия? Оръжията са различни. Имаме възможност да изпратим всички врагове в адския огън, но това не е наша задача. Вслушваме се в думите на Създателя в сърцата си и им се подчиняваме. Тези думи ни дават свещена цел. Целта е да се спре върховният владетел на ада, независимо какво име използва - Сатана, Луцифер или Иблис. Защото неговата цел е смъртта. Нашата цел е животът. Неговото оръжие е една сложна лъжа. И нашите оръжия са верни. Затова каузата ни е права. Затова победата ще бъде наша", обобщи зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, цитиран от Gazeta.ru.

"Русия е огромна и богата страна. Не са ни нужни чужди територии, имаме от всичко в изобилие. Има обаче наша земя, която е свята за нас, на която са живели наши предци и на която днес живеят наши хора. И която няма да дадем на никого. Ние защитаваме нашите хора. Борим се за целия наш народ, за своята земя, за своята хилядолетна история", каза Медведев, цитиран от ТАСС.

"Сражаваме се срещу тези, които ни мразят, които забраняват нашия език, нашите ценности и дори нашата вяра, които насаждат омраза към историята на нашето отечество", каза той за врага.

Медведев коментира, че Русия дълго е мълчала, защото е била слаба и опустошена от безвремие, а сега се е отърсила от "лепкавия сън и мрачната мъгла от последните десетилетия". Това пробуждане беше очаквано от други страни, които също скоро "окончателно ще се събудят", казва той, цитиран от ТАСС.

"И когато прогнилият световен ред рухне, той ще погребе под многотонна купчина от отломки всичките си надменни свещеници, кръвожадни адепти, глумливи слуги и безсловесни роби", прогнозира Медведев.