Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече украинците свине заради отказа за спиране на бойните действия по Рождество и заяви, че руските войници били въздъхнали с облекчение от това.

Ето какво написа бившият руски президент в Telegram:

"На украинците бе подадена ръката на християнското милосърдие за Великия Празник. Техните лидери го отхвърлиха. Мисля, че повечето от нашите военнослужещи, участващи в спецоперацията, са въздъхнали с облекчение, когато са чули отказа на главните украински клоуни да прекратят огъня на Рождество. По-малко проблеми и по-малко лукавство.

Жалко за хората, лишени от възможността да идат на църква. А свинете нямат никакво вяра и вродено чувство за благодарност. Те разбират само от груба сила и с квичене изискват плюскане от господарите си. На това се основава дресурата. И това ще бъде продължено от западните свиневъди.

Дори неграмотната немска женска Бербок и редица други надзиратели на европейския свинарник успяха да се изходят за недопустимостта на примирието. Е, наследниците на нацистите никога не са щадили нито хора, нито животни. Така са свикнали...", пише Медведев.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви "коледно примирие", за да засегне репутацията на Украйна, твърди в новата си сводка Американският институт за военни изследвания.

Според анализаторите руският президент "може да е призовал за прекратяване на огъня, за да представи Украйна като непримирима и нежелаеща да предприеме необходимите стъпки за преговори".

Самата пауза във военните действия би могла да даде възможност на руските войски да си починат. "Възможно е Путин да е поискал 36-часова пауза за руските войски, за да им даде възможност да си починат, да се възстановят и да се преориентират за подновяване на настъпателните операции в критичните части на фронта", смятат експертите.

По-рано преди това същото заяви и президентът на САЩ Джо Байдън, според когото Путин "се опитва да намери малко кислород".

Преди това лидерът на самопровъзгласилата се ДНР (анексирана от Москва) Денис Пушилин заяви, че "за никакво прекратяване на огъня не може да става дума" и че Русия ще отговори на всеки обстрел.