Френската полиция обяви, че мъж с електрически скутер е загинал, след като е бил блъснат снощи от автомобил в Париж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това е първата смъртоносна злополука във френската столица, откакто кметът Ан Идалго обяви миналата седмица строги мерки срещу електрическите скутери.

През последната година значително се увеличи броят на тези превозни средства по улиците на Париж, в резултат на което рязко зачестиха случаите с ранени и за малко отървали се хора.

Идалго иска скоростта на движение на електрическите скутери да бъде ограничена на 20 километра в час в повечето райони и на 8 километра в час на местата с оживен пешеходен трафик. Тя планира да ограничи броя на фирмите, предлагащи електрически скутери, и да въведе лимит върху броя на тези превозни средства. По думите й засега няма статистика за злополуките с електрически скутери.

Забрани за паркиране

През април Общинският съвет на френската столица гласува за налагане на глоба от 135 евро за каране на скутер по тротоара и 35 евро за блокиране на тротоара с паркирани скутери. Местната власт заяви, че макар да подкрепя нови форми на мобилност, които заместват замърсяващите превозни средства, ръстът в използването на електрически скутери е поставял в опасност пешеходците, особено възрастните хора и бебетата, а анархичното им паркиране пречи на родителите с детски колички, така и на инвалидните колички. За целта до края на годината в Париж ще има обособени 2500 места за паркиране на скутерите.