Неизвестен мъж се врязал с автомобила сред участниците в карнавалното шествие в германския град Фолкмарзен (в западната федерална провинция Хесен), съобщи тв каналът ARD, цитиран от ТАСС. Сред пострадалите има и деца.

Съобщава се за десетки ранени.

Шофьорът е задържан. Мотивът за действията му все още не е ясен.

Голям брой спасителни екипи са на местопроизшествието в малкия град.

Местни хора твърдят, че сребрист мерцедес е навлязъл в група хора около 14:30 местно време (15:30 ч. б.вр.).

Ройтерс на свой ред цитира очевидци, според които шофьорът се е врязал умишлено като увеличил скоростта на автомобила си в карнавалното шествие.

Инцидентът стана по-малко от седмица след като десен екстремист уби 10 души - девет човека от чуждестранен произход и майка си - преди да се самоубие, в град Ханау, също в централната провинция Хесен. Това бе една от най-смъртоносните атаки на расистка основа в Германия след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Атака на Розовия понеделник

Нападението с кола е извършено по време на празненствата за Rosenmontag ("Розенмонтаг", "Розовия понеделник") - карнавален ден, празнуван в някои части на Германия, както и в части от Австрия, Белгия и Швейцария.

Това е традиционният празник, кулминацията на немския цикъл от карнавални шествия, главно в Рейнланд и Хесен най-вече в Кьолн, Дюселдорф, Бон, Майнц и Аахен.

Карнавалният сезон започва през ноември и продължава през цялата зима.

"Розенмонтаг" - денят на големите паради, се отбелязва с карнавални костюми, паради и различни конструкции, като всеки град се опитва на надмине останалите по изобретателност, която обикновено се завърта около актуални теми. През цялото време върху тълпите от хора се хвърлят бонбони или лалета.