Словашкият премиер Роберт Фицо публикува в социалната мрежа "Фейсбук" видеообръщение, в което коментира покушението върху него. Той не крие, че смята, че зад опита за убийство стои опозицията, но прощава на нападателя. Анонсира още, че планира да се върне на работа в края на юни - началото на юли, ако всичко премине добре.

"Време е да направя първата крачка и това е прошката", казва той в 14-минутното видео, озаглавено "Прощавам и предупреждавам".

То е записано и със субтитри на английски език. Това е първата му публична проява, след като миналия месец беше тежко ранен, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Няма причина да вярвам, че това е било дело на самотен лунатик", заяви Фицо, наричайки извършилия нападението 71-годишен охранител Юрай Цинтула "активист на опозицията", информира БТА.

"Не изпитвам омраза към непознатия, който ме застреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери", казва Фицо.

Фицо упрекна антиправителствени медии и НПО, че са омаловажили опита за убийство.

"На 15 май активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно. Винаги съм пазил личния си живот, така че дори и сега ще се огранича само да заявя, че нападението причини сериозни увреждания на здравето ми, повторни операции, много болка и страдание", продължава словашкият премиер.

"Вече няколко месеца публично заявявам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори. Преди няколко седмици на заседание на кабинета дори помолих министрите да не влизат в тълпата. Моят политически опит от 32 години ме предупреди", коментира още Фицо.

Словашкият министър-председател каза, че в рамките на политическата си кариера винаги си е запазвал правото да има собствено мнение.

"Против съм намеса във вътрешните работи на други страни и срещу насилствения износ на демокрация към страни, които са решили да вървят по своя си път. Словакия на разполага с икономическите и военните ресурси да налага интересите си със сила. По тази причина трябва непрестанно да работим за строгото спазване на международното право и да имаме смелостта да наричаме нещата със собствените им имена, независимо от това за колко голяма страна се отнасят", заяви Фицо.

Премиерът каза още, че стремежът на словашкото политическо ръководство към самостоятелна външна политика, която е "насочена към четирите краища на света", макар и в рамките на членството на Словакия в ЕС и НАТО, не се харесва на всички.

Фицо заяви, че всеки, който не е съгласен с това, че военната помощ за Украйна трябва да продължи и че Русия трябва да бъде отслабена на всяка цена, бива незабавно обозначен като руски агент и изолиран политически в международен план.

"Колкото и да ни е тъжно да го кажем, правото на различно мнение вече не съществува в Европейския съюз", заяви словашкият министър-председател.

Фицо изрази още мнението си, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) е замразила членството в ПЕС на неговата партия "Посока - социална демокрация" именно заради различна позиция по въпросите, свързани с Украйна, предава още БТА.

Освен това премиерът каза, че в рамките на Вишеградската четворка е имало опит, макар и неуспешен, на това обединение от четири държави да бъде сложен край, с аргумента, че Унгария и Словакия имат "различни политически виждания".

Фицо каза също, че след завръщането на партията му "Посока - социална демокрация" на власт след парламентарните избори миналата година, отправянето на заплахи срещу представители на властта и техни близки се е превърнало в норма. Според него заплахите и проявите на неуважение към представители на властта са средства за борба на опозицията срещу правителството.

"Опозицията не показва никакво уважение към резултата от демократичните парламентарни избори и към властите", категоричен беше словашкият лидер.

"Не съм политически ангел", призна Фицо, като същевременно уточни, че проблемите не се решават, като просто застреляш политика, с когото не си съгласен.

Същевременно премиерът заяви, че "омразата и агресията на опозицията, толерирани от медиите, отбелязаха връх след президентските избори в Словакия тази пролет".

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше изписан на 30 май от болницата в Банска Бистрица, където се възстановяваше след опита за покушение срещу него. Фицо беше преместен в апартамента му в Братислава.

От болницата го изписаха след допълнителни контролни прегледи, които са потвърдили положителния резултат от развитието на здравословното му състояние, започна и рехабилитация.

Фицо оживя по чудо от покушението, при което беше тежко ранен. Той претърпя две операции, първата продължила 5 часа, след като бе улучен в корема на 15 май в град Хандлова, където кабинетът проведе изнесено заседание.

Нападателят, 71-годишният Юрай Цинтула, който обявява себе си за писател, е привърженик на либералната опозиция в страната и призна, че не одобрява политическите възгледи на застреляния от него премиер. Той бе задържан на място и му бе повдигнато обвинение в опит за умишлено убийство.

Пред следователите Цинтула се разкая и призна, че не е искал да убие премиера на Словакия, както и че ще му се извини.

Покушението срещу министър-председател на страна от ЕС предизвика вълна от възмущение и осъдителни реакции по света, заклеймиха го всички световни и европейски лидери.