Властите в руския град Оренбург, близо до границата с Казахстан, обявиха в петък масова евакуация, след като нивото на водата в река Урал се покачи още повече, заплашвайки района с нови наводнения, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Снимки от потопа ВИЖТЕ ТУК>>

Кметът на Оренбург Сергей Салмин призова жителите в изявление в "Телеграм" спешно да се евакуират, докато в града звучаха сирени.

"Това не е учение", написа Салмин в "Телеграм". "Ситуацията с наводненията в Оренбург е изключително опасна. През последните 10 часа нивото на водата в река Урал се е повишило с 40 сантиметра и в момента е 11,43 метра. Тези стойности са опасни", предупреди той.

Кадри от града показаха цели квартали, потопени във вода, предава БТА.

Снимка: АР/БТА

Потопът връхлетя региона, разположен на около 1200 км югоизточно от столицата Москва, на границата с Казахстан, след като миналата седмица в град Орск под напора на придошлите води се скъса язовирна стена. Властите определиха ситуацията в региона като извънредна ситуация от федерално значение.

Снимка:АР/БТА

Близо 12 000 къщи бяха наводнени, а над 13 000 души са евакуирани.

Река Урал е дълга 2428 км. Тя извира в южната част на планината Урал, преминава през Русия и Казахстан и се влива в северния край на Каспийско море.

В друг руски регион - Курган, нивото на водата също се покачва, допълва Ройтерс. Село Каминское в Курганска област бе евакуирано в петък сутринта, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м. Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население.

Снимка: АР/БТА

В съседен Казахстан властите съобщиха, че до момента са евакуирани 100 000 души.