Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи, че през последното денонощие йеменските бунтовници хуси са повредили два търговски кораба при ракетни нападения в Аденския залив като част от настоящата им кампания срещу международното корабоплаване, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Подкрепяните от Иран хуси са улучили с противокорабна балистична ракета контейнеровоза "Тавиши", плаващ под либерийски флаг и собственост на швейцарска компания, съобщи СЕНТКОМ. Според него съдът е повреден, но няма пострадали сред екипажа.

Две ракети, изстреляни от хусите, са ударили "Нордърни", плаващ под флаговете на Антигуа и Барбадос и собственост на германска компания. Корабът е претърпял щети, но няма пострадали членове на екипажа му. След инцидента е продължил по курса си.

По-рано хусите заявиха, че са ударили "Тавиши" и "Нордърни", твърдейки, че вторият е бил подпален.

Ройтерс не е успяла да се свърже за коментар с компаниите собственици на съдовете.

Хусите контролират по-голямата част от Йемен и атакуват търговски кораби от ноември насам в знак на солидарност с палестинците в Газа. До момента екстремистите са потопили един кораб, превзели са втори и са убили трима души екипаж при трето нападение.

Действията на хусите нарушиха глобалното корабоплаване, принуждавайки корабите да избягват разположения наблизо Суецки канал и да променят курса си така, че да минава край Африка. Това предизвиква и страхове, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира по-широкия Близък изток.

САЩ и Великобритания нанесоха ответни удари срещу цели на хусите.

СЕНТКОМ сега съобщи, че силите му са разрушили безпилотен самолет над Аденския залив, както и две крилати ракети и установка в контролираните от хусите части от Йемен.