Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече справедливи и отразяващи същността и състоянието на НАТО думите на френския президент Еманюел Макрон, че Северноатлантическият съюз е напълно загубил координация в рамките на съюза и това може да се определи като "мозъчна смърт".

"Златни думи. Истински и отразяващи. Ясно определение на настоящото състояние на НАТО", написа дипломатът на страницата си във Фейсбук в четвъртък.

По-рано Макрон заяви в интервю за "Икономист", че НАТО напълно е загубил координацията си в съюза и е в състояние на "мозъчна смърт". Френският президент отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като независима геополитическа сила, в противен случай тя "няма да контролира съдбата си".

"Един", но (въпреки че има повече). Как конкретно Европа може да контролира съдбата си? 20 век - две световни (войни). 19-ти и по-назад векове - безкрайни местни войни и "износ на идеология" на ръба на мечовете и копията. "Процесите, възникнали в "точките на Удроу Уилсън", които бяха втвърдени от Втората световна война и превърнати в икономическа, а след това и политическа интеграция на Европа, помогнаха за решаването на основната задача - да се спре безкрайният европейски раздор", написа Захарова. Тя добави, че "правейки това, в същото време те доведоха и до днешната криза на идентичността и развитието".