Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи днес сравнението, направено от Белия дом, на размириците на летището в дагестанската столица Махачкала с антиеврейските погроми в Руската империя, като "провокация за разпалване на национализъм", предаде ТАСС.

"Подобни изявления... са очевидна провокация, насочена към разпалването на националистически чувства. Разглеждаме това като очевиден опит за дестабилизация на ситуацията в страната ни", каза Захарова на брифинг.

"Това са лъжи, това са неверни, исторически несъществуващи паралели, които официалните власти на правови държави нямат право да изговарят. Доколко Америка е правова държава е въпрос, който много хора си задават", заяви още Захарова.

Тя допълни, че "киевските специални служби, които се финансират от Запада", са съпричастни към безредиците в Дагестан. "Не знам как - пряко, непряко, криво, косвено, но по един или друг начин Западът е замесен", каза говорителката на руското външно министерство.

На 29 октомври на летището в дагестанската столица Махачкала избухнаха масови безредици заради пристигането на редовен полет от Тел Авив. Няколкостотин души нахлуха в сградата на аеропорта и излязоха на пистата. По-късно те бяха изтласкани от полицията. В резултат на размириците бяха ранени над 20 души, включително полицейски служители, а над 80 участници в събитията бяха задържани.

Два дни по-късно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби коментира събитията в Махачкала на 29 ноември.

"Някои ще сравнят това с погромите от края на 19 и началото на 20 в. и мисля, че това вероятно е подходящо описание, като се има предвид разпространеното видео", заяви Кърби, визирайки нападенията срещу евреи, които са се случвали по това време в Руската империя. "Това е чисто и просто омраза, фанатизъм и сплашване", добави той.

"Някои ще сравнят това с погромите от края на 19 и началото на 20 в. и мисля, че това вероятно е подходящо описание, като се има предвид разпространеното видео", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, визирайки нападенията срещу евреи, които са се случвали по това време в Руската империя. "Това е чисто и просто омраза, фанатизъм и сплашване", добави той.

Кърби категорично отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин за украинска и западна намеса в нападението на летището в Дагестан. "Класически руски подход, когато нещо се обърка в страната ви, обвинявате някой друг", контрира той, заявявайки: "Западът няма нищо общо с това".