Антиизраелските размирици на летището в населената предимно с мюсюлмани руска република Дагестан може да бъде сравнено с погромите от времето на Руската империя, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Някои ще сравнят това с погромите от края на 19 и началото на 20 в. и мисля, че това вероятно е подходящо описание, като се има предвид разпространеното видео", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, визирайки нападенията срещу евреи, които са се случвали по това време в Руската империя. "Това е чисто и просто омраза, фанатизъм и сплашване", добави той.

В неделя вечерта тълпа от мъже нахлу на пистата и терминала на летището в Махачкала, на фона на напрежението по света, свързано с конфликта между Израел и "Хамас". На видеоклипове, публикувани в социалните мрежи и в руски медии, се виждат мъже, които проверяват самоличността на пътници, отварят врати на терминала и се събират около самолет на пистата. В един от видеоклиповете един от тях държи плакат: "В Дагестан няма място за убийци на деца", а други скандират "Аллах акбар!" Някои от участниците в размириците носят палестински знамена.

Кърби категорично отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин за украинска и западна намеса в нападението на летището в Дагестан.

"Класически руски подход, когато нещо се обърка в страната ви, обвинявате някой друг", контрира той, заявявайки: "Западът няма нищо общо с това".

"Виждал съм коментарите им, в които обвиняват Украйна, и те са абсурдни. Смятаме, че те по-скоро трябва да потърсят отговорност от хората, които са отговорни за това", добави говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред медиите.

"Призоваваме руските власти публично да осъдят тези демонстрации с насилие и да гарантират безопасността на израелците и евреите в Русия", допълни говорителят на американската дипломация.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че антиеврейските размирици в руската република Дагестан показват, че Москва губи контрол над случващото се на нейна територия, предадоха Ройтерс и Укринформ.

Това е вторият признак за загубата на контрол след бунта на "Вагнер" през юли, добави Зеленски.

Снимка: БТА/AP

"Трябва трезво да оценим руската система. Те мобилизираха всичките си сили, за да се опитат да не изгубят това, което заграбиха в Украйна, но по този начин заразиха собствената си територия с такова ниво на омраза и деградация, че за втори път тази година Русия губи контрол над събитията. Виждаме, че бунтовниците се насочват към Москва и никой не ги спира. Виждаме, че вертикалата на властта в Дагестан се изпарява, което води до истински сътресения. Всичко това са сигнали, че засега Русия може да поддържа военни операции и да увеличава натиска на фронтовата линия на някои места, но не е в състояние да устои на тази стратегическа конфронтация", каза Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че от стратегическа гледна точка всички трябва да бъдат силни и единни и да направят всичко възможно и невъзможно, за да устоят, да си върнат това, което е тяхно, и да докажат, че свободата наистина е по-силна от омразата и агресията. За това е необходимо единството на Украйна, цяла Европа, единството на Америка и единството на целия свободен свят.

"Единството е най-ефективното, точно и далекобойно оръжие", подчерта Зеленски.

Авиационните власти затвориха за известно време летището в Махачкала, след като тълпи се изсипаха на пистите в търсене на пътници, пристигащи от Израел. Видеозаписи, получени от Ройтерс, показват как бунтовниците развяват палестински знамена, чупят стъклени врати и тичат из летището. Москва обвини за случилото се "външни сили".