Премиерът на Италия Марио Драги подава оставка, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на правителството от днес.

Драги уточни, че ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела тази вечер.

"(Парламентарното) мнозинство на националното единство, което поддържаше това правителство от създаването му, вече го няма", аргументира своето решение той, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано днес италианският кабинет получи вот на доверие в парламента. Гласуването обаче бе бойкотирано от Движение "Пет звезди" - една от формациите от управляващата коалиция.

Този ход "беше много значим от политическа гледна точка, каза Драги, цитиран от Ройтерс.

Италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на премиера Марио Драги, предаде Франс прес, като се позова на изявление от днес на канцеларията на Матарела.

Матарела даде указания на Драги да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза, създадена от решението на Движение "Пет звезди" да бойкотира днешния вот на доверие в парламента.

Отказът на Матарела да приеме оставката на Драги на теория означава, че Драги сега ще трябва да сформира нова коалиция, вероятно без участието на Движение "Пет звезди", което е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия, отбелязва ДПА.

 

Вотът на доверие хвърли светлина върху напрежението, съществуващо в правителството на Драги в момент, в който партиите от коалицията се подготвят да се изправят едни срещу други на националните избори, които се очаква да бъдат произведени до началото на следващата 2023 година.