Малта потвърди отказа си да приеме кораб на френска неправителствена организация, превозващ над 600 мигранти.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат разговаря по този въпрос с ръководителя на италианското правителство Джузепе Конте. "Малта няма да приеме въпросния кораб в своите пристанища", каза в комюнике малтийското правителство в отговор на искане от италианска страна островната държава да приюти мигрантите.

Корабът "Акуариус" на френската организация "Ес О Ес Медитеране" събра 629 мигранти при шест спасителни операции в Средиземно море в нощта срещу неделя.

Говорител на малтийското правителство каза, че операциите са били проведени в либийската зона за издирване и за тях отговаря центърът за координиране на спасителните операции в Рим.

Тази нощ корабът е между Малта и Сицилия и чака да получи разрешение да акостира на някое пристанище.

В неделя Италия също обяви, че няма да допусне кораба в никое от своите пристанища и иска Малта да приеме плавателния съд.

С този ход новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", прави стъпка към изпълнение на своите предизборни обещания да спре потока от мигранти към Италия.

"Малта не приема никого. Франция връща хора на границата, Испания брани границите си с оръжие", заяви Салвини във Фейсбук.

"От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция", каза той.

Повече от 600 000 мигранти са пристигнали в Италия по море от Африка през последните пет години. През последните месеци бройката значително намалява, но през последните дни спасяванията се увеличават, което подлага Салвини на първото му изпитание като министър.

"Моята цел е да осигуря спокоен живот на тези младежи в Африка и на нашите деца в Италия", заяви той, използвайки хаштага от Туитър "Ще затворим пристанищата".

Салвини обаче няма власт над пристанищата и не е ясно дали неговата позиция ще устои. Кметът на Неапол, който нееднократно е влизал в сблъсък с лидера на Лигата, каза, че ще приветства хуманитарния кораб.

"Неапол е готов, без финансови средства, да спасява животи", заяви той.

Европейската благотворителна организация "SOS Mediterranee" заяви по-рано в Туитър, че нейният спасителен кораб "Aquarius" е качил 123 непълнолетни мигранти без придружител, 11 други деца и седем бременни жени.

Тя каза, че мигрантите, главно африканци от страни на юг от Сахара, са взети при шест различни спасителни операции край бреговете на Либия и включват стотици хора, спасени от италиански военноморски съдове и после прехвърлени на нейния кораб.

Организацията заяви, че корабът пътува "на север към сигурно пристанище", без да уточнява местоназначението, въпреки че буквално всеки подобен кораб с мигранти през последните пет години стига в крайна сметка до Италия.