Държавната избирателна комисия /ДИК/ на Северна Македония съобщи, че до 13 часа местно време /14 часа българско/ избирателната активност на втория кръг на президентските избори е била 20,52 процента при обработени данни от 99,07 процента от секциите, съобщи скопската телевизия Нова.

На първи кръг на изборите на 21 април избирателната активност в 13 часа беше 19,89 процента.

Комисията съобщи, че гласуването навсякъде протича мирно, без прекъсвания и нередности. Следващата пресконференция на ДИК е в 17.30 часа местно време с данни за избирателната активност до 17 часа.

Снимка:БТА

На втори кръг на изборите се състезават кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, които на първия кръг спечелиха съответно 42,81 и 42,25 процента от гласовете.

Снимка:БТА

Избирателната активност на втория кръг на президентските избори в Северна Македония в районите, където преобладава албанското население, е много слаба, съобщава агенция Нетпрес.

 

Агенцията отбелязва, че незаинтересоваността на албанските избиратели може да се обясни или с недоволството от партия Демократичен съюз за интеграция, която ги представлява в правителството, или с отпадането на кандидата на албанската опозиция Блерим Река на първия кръг на изборите.

Избирателната активност е много важна за този тур на изборите, чиито резултати ще бъдат валидни само ако са гласували най-малко 40 процента от избирателите. В противен случай изборите трябва да бъдат повторени.

От обявяването на независимостта на Македония от бивша Югославия в страната са избрани четирима президенти - досегашният държавен глава Георге Иванов бе избран за два последователни мандата, съобщи агенция МИА.

На първите преки избори за президент през 1994 г. още на първия кръг бе избран Киро Глигоров със 715 087 гласове от 1 053 761 гласували.

Неговият наследник Борис Трайковски бе избран през 1999 г. на втори кръг при 69,06 процента избирателна активност.

Следващият президент Бранко Цървенковски бе избран през 2004 г. също на втори кръг при активност 53,64 процента.

Георге Иванов спечели първия си мандат през 2009 г. при активност на избирателите 42,63 процента, а за втори мандат през 2014 г. - при 54,38 процента.

За президент може да бъде избран кандидат, който в деня на изборите е навършил най-малко 40 години и е бил гражданин на страната най-малко 10 години. Мандатът на президента е петгодишен.

Вторият мандат на президента на Северна Македония Георге Иванов изтича на 12 май, но досега той не е казвал как смята да продължи професионалната си кариера, предаде агенция МИА.

Според закона за правата на президента и неговото семейство след изтичане на мандата Иванов ще има право на пенсия, равна на заплатата, която сега получава, както и право на кабинет и до трима сътрудници. Има право и на лична охрана, служебен автомобил и шофьор.

Средствата за това се осигуряват от бюджета.

От досегашните президенти на страната Бранко Цървенковски ползва пожизнена пенсия и кабинет.

Семейството на загиналия президент Борис Трайковски получава 70 процента от пенсията, предвидена за президент след мандата му.

Според конституцията президентът може да загуби привилегиите си само ако е отстранен с импийчмънт.