Никоя страна не може да върви напред, ако не се вслушва в основателния гняв на своя народ. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при пристигането си днес в Брюксел за срещата на върха на ЕС, предаде Франс прес. Той подчерта, че за него Европа никога няма да е по-важна от исканията на френския народ, допълва Ройтерс.

"Никоя страна не може да постигне напредък, ако не се вслушва в основателния гняв на своя народ. Този гняв се изразява навсякъде в Европа", каза Макрон.

"Няма да допусна сблъсък между европейския проект, в който вярвам, и стремежите, които смятам за основателни. Мисля, че двете неща могат да бъдат помирени и точно това се опитваме да постигнем", каза Макрон.

Данъчните облекчения и другите мерки, които Макрон предложи, за да уталожи гнева на "жълтите жилетки", вероятно ще увеличат бюджетния дефицит на Франция и той ще превиши прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт, определен от Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

Днес френският премиер Едуар Филип заяви, че на 19 декември правителството може да обсъди проект за закон с мерките, предложени от Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде ТАСС. Идеята е възможно най-скоро проектът да бъде представен в двете камари на парламента и приет до края на парламентарната сесия.