Премиерът на Франция обяви шестмесечен мораториум на увеличението на данъка върху горивата. През последните седмици протестите срещу това намерение на френското правителство предизвикаха остри сблъсъци, съпътствани от насилие и погроми в големите френски градове.

Едуар Филип заяви, че мерките няма да бъдат приложени, докато не се проведат дебати със засегнатите, предаде БиБиСи (BBC).

Тази стъпка ще бъде първият значим "обратен завой" на президента Еманюел Макрон по толкова съществена мярка, откакто пое властта през 2017 година.

Вчера премиерът Филип проведе антикризисни разговори с представители на главните политически партии, отбеляза АП.

А днес изтъкна, че няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена. Такъв гняв, трябва да си глух или сляп да не го видиш или чуеш, каза Филип в обръщението си днес, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Французите, които облякоха жълтите жилетки, искат данъците да спаднат и работата им да се заплаща. Това искаме и ние. Ако не съм успял да го обясня, ако управляващото мнозинство не е успяло да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени", заяви Филип.

По-рано правителствен източник заяви, че френското правителство се готви временно да се откаже от повишаването на данъците върху горивата, предаде Ройтерс.

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу данъците върху дизела, които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда.

Еманюел Макрон поздравява полицаи и пожарникари за добре свършена работа след погромите в Париж на 2 декември

Снимка: AP/БТА

Оттогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард "Шан-з-Елизе".

Президентът оглежда щетите от погромите по централните парижки улици

Снимка: AP/БТА

Трима души загинаха от началото на размириците и произтичащите от тях насилие и вандализъм, особено когато гневът се изсипа върху монумента Триумфалната арка миналата събота, напомня БиБиСи. Над 100 души бяха ранени във френската столица, а 412 бяха арестувани през уикенда.

"Жълти жилетки" - името на протеста идва от жълтото светлоотразително облекло, което демонстрантите носят на улицата и каквото трябва да има във всяко превозно средство според френския закон.

Демонстрациите струват на икономиката милиони евро, отбелязва Ройтерс.

Рейтингът на двамата първи се срина

Обществената подкрепа за френския президент Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип достигнаха рекордно ниски равнища, показва ново проучване на общественото мнение на института "Ифоп-Фидюсиал" за сп. "Пари мач" и радио "Сюд", предаде Ройтерс.

Подкрепата за Макрон спадна до 23 на сто в проучванията, проведени в края на миналата седмица, като бележи спад с 6 пункта от предишния месец. Подкрепата за Филип бележи спад от 10 пункта до 26 процента.

Равнището на популярност на президента Макрон съвпада с ниския резултат, достигнат от неговия предшественик Франсоа Оланд в края на 2013 г., отбелязва сп. "Пари мач". Тогава Оланд беше смятан за най-непопулярния лидер в съвременната френска история.