Френският президент Еманюел Макрон отиде при Триумфалната арка, веднага след като днес се завърна в Париж от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, за да види с очите си щетите, нанесени от участници във вчерашните безредици, предаде Ройтерс.

Телевизионни кадри показаха разбита статуя на Мариана, символа на Френската република, във вътрешността на монумента, и многоцветни графити отвън, с различни антикапиталистически лозунги или социални искания.

Френският президент ще се срещне с министър-председателя, министъра на вътрешните работи и висшите служители на службите за сигурност в президентския дворец,за да обсъди предстоящите мерки на държавата за опазване на реда след безредиците по време на антиправителствените протести, предава AFP.

По последни данни от полицейската служба в Париж над 412 души са били арестувани в събота по време на най-тежките сблъсъци от години в столицата и 378 са все още задържани.

Общо 133 бяха ранени, включително 23 членове на силите за сигурност, които се опитваха да възстановят реда във френската столица.

"Никога няма да приема насилие, заяви Макрон на пресконференция в Буенос Айрес преди да отлети за Париж. - Няма причина, която да оправдае нападенията над силите на реда, че са ограбени търговски обекти, че минувачите или журналистите са застрашени или че Триумфалната арка е осквернена."

При нов инцидент днес сутринта пункт за събиране на магистрални такси е подпален от протестиращи в южната част на Франция, близо до град Нарбон. Главната автомагистрала в източна Франция - А6, също бе блокирана от протестиращи край град Лион днес сутринта.