Френският президент Еманюел Макрон посети парижката катедралата "Нотр Дам", за да види как вървят възстановителните дейности след опустошителния пожар преди две години, предадоха световните агенции.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Часове след пожара, станал на днешната дата, Макрон обеща, че катедралата ще бъде възстановена и отворена за богомолци до 2024 г.

Повече от 700 дни работници обезопасяваха обекта, така че самите реставрационни работи да започнат безопасно. Днес от покрива на катедралата, който сега е почти изцяло покрит от скеле, работни платформи и на места с платнища, Макрон отправи поглед към повредения от пожара трансепт на храма и благодари на намиращите се на обекта работници.

"Впечатлени сме от това, което виждаме, от работата, която е свършена за две години", каза Макрон на група работници. "Браво, благодаря ви", добави той.

Снимка: БТА/AP

Самата реставрация ще започне в края на настоящата година, съобщи днес генерал Жан-Луи Жоржлен, бивш главнокомандващ на въоръжените сили, натоварен от Макрон да оглави възстановяването на катедралата.

Първата фаза на проекта - тази на обезопасяването на храма, беше усложнена и от отстраняване на 200 тона метал, след като пламъците погълнаха огромно скеле, издигнато около катедралата заради ремонтни дейности, започнали преди пожара. Първата фаза беше забавена и от безпокойството от евентуално оловно замърсяване на зоната около храма, а впоследствие и от коронавирусната пандемия.

Снимка: БТА/AP

Финансирането на реставрацията на катедралата засега не буди безпокойство. Около 834 милиона евро са дарени от милиардери и обикновени католици за тази цел.

Катедралата "Нотр Дам" е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и годишно привличаше над 13 милиона посетители.

Снимка: БТА/AP