Френският президент Еманюел Макрон обвини днес Турция, че проявява в либийския конфликт "историческа и престъпна отговорност" в качеството си на страна, "която претендира, че е член на НАТО", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Намираме се в момент, в който е необходимо да се изясни турската политика в Либия, която за нас е неприемлива", каза Макрон на пресконференция в замъка Мезеберг след срещата си с Ангела Меркел.

В Либия, която е в гражданска война от 2011 г., "първата външна намесваща се страна е Турция", подчерта Макрон. Той допълни, че Турция на Реджеп Тайип Ердоган не спазва нито един от ангажиментите, които пое на конференцията за Либия в Берлин през януари, че е увеличила военното си присъствие в Либия и е че е прехвърлила масово там джихадистки бойци от Сирия"

"Това е една историческа и престъпна отговорност на Турция, която казва, че е членка на НАТО, или поне претендира, че е такава", допълни Макрон.

Френският президент вече обвини Анкара на 22 юни, че играе опасна игра в Либия, в което вижда нова илюстрация за "мозъчната смърт" на НАТО.

Турция е основен международен поддръжник на правителството в Триполи, което в началото на юни си върна контрола върху цялата северозападна Либия, като накара силите на силния човек на либийския изток Халифа Хафтар да отстъпят.

Днес Макрон каза, че иска да сложи край на една невярна представа, че страната му подкрепя маршал Хафтар. Той каза, че Франция по-скоро работи за намиране на решение за траен мир в Либия.

Макрон също така каза, че Русия се възползва от "двойствеността" на присъствието на частна руска милиция в Либия, а не на военни от руската армия.