Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му няма нужда от налагане на локдаун за неваксинираните срещу коронавируса хора заради успеха на здравния пропуск в намаляване на скоростта на разпространение на заразата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тези страни, които въвеждат локдаун за неваксинираните, са онези, които не въведоха здравен пропуск. Следователно такава стъпка не е нужна във Франция", заяви Макрон в интервю за регионалното издание "Воа дю нор".

Във Франция здравният пропуск - доказателство за ваксинация, удостоверение за прекаран коронавирус или отрицателен резултат от тест - се изисква от лятото за влизане в кафенета, ресторанти, културни и спортни обекти, за влаковете на дълги разстояния, за вътрешните полети и за други дейности.

Австрия и Германия въведоха тези дни ограничения за неваксинираните, припомня Ройтерс. Такава мярка въвежда от понеделник и Гърция.

В интервюто Макрон заяви, че все още чака препоръките на здравните власти дали трета доза от ваксините трябва да се поставя на всички, подходящи за ваксиниране. Сега във Франция тя може да се поставя само на хората на и над 65 години и на хората в крехко здраве.

От декември за тази възрастова група третата доза ще се обвързва с валидността на здравния сертификат.

"Ако се установи, че трета доза е ефикасна и нужна за повече хора, то очевидно ние ще я включим в здравния пропуск", заяви Макрон.

Пропускът в действие

Дания първа в Европа въведе здравният сертификат още през пролетта, през септември го отмени, но сега го върна заради усложнена епидемиологична ситуация, отбеляза БТА.

През лятото Италия и Франция поетапно започнаха да прилагат здравния пропуск (сертификат), разширявайки все повече и повече действието му. Във Франция  здравният пропуск започна да се изисква за определени категории трудещи се, освен за посетителите на определени обекти, както и за регионалния транспорт, като мярката ще е в сила до 31 юли догодина. 

В Италия т.нар. зелен сертификат, освен за културни и спортни обекти, заведения и регионален транспорт, започна да се изисква от октомври за всички работни места в частния и държавния сектор. Обмисля се удължаване на мярката до март, ако не и до лятото на 2022 г.