Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства освобождаването на две американски заложнички в Газа, като изтъкна ролята на Катар и изрази надежда, че подобни инициативи ще има и през следващите дни, включително и за френски граждани, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас" убиха 30 френски граждани при атаката срещу Израел на 7 октомври. Седем французи все още са в неизвестност. Един от тях се появи във видеоклип, публикуван от "Хамас", но съдбата на останалите шестима остава неизвестна.

"Предполага се, че останалите шестима са взети за заложници, но това не е сигурно", заяви Макрон.

След като в петък разговаря с няколко регионални лидери, включително със саудитския престолонаследник, емира на Катар, египетския президент и израелския министър-председател, Макрон заяви, че френският външен министър ще участва в срещата на върха в Египет в събота.

Френският президент допълни, че страната му ще изпрати медицинска помощ в Газа.

Според френското разузнаване взривът в болницата "Ахли Араб" в Газа не е резултат от израелски ракетен удар, а най-вероятно от неправилно изстреляна палестинска ракета. Палестински официални лица съобщиха, че при експлозията, която разтърси лечебното заведение във вторник, са загинали 471 души. Министерството на здравеопазването на Газа обвини Израел, че е нанесъл въздушен удар, а израелските власти заявиха, че взривът е причинен от неуспешен ракетен изстрел на палестински бойци.

"Нищо не ни дава основание да кажем, че става въпрос за израелски удар. Най-вероятно става въпрос за инцидент при изстрелването на палестинска ракета", се казва в изявление на френското военно разузнаване.