Политическият лидер на "Хамас" на Западния бряг каза, че вярва, че въоръжената групировка ще успее да освободи някои заложници, ако Израел се съгласи на 24-часово примирие.

"Хамас" няма интерес да държи жени и деца и вероятно ще е готов да освободи тях и чуждестранните заложници, ако Израел се съгласи на прекратяване на военните действия, за да позволи хуманитарна помощ в Газа", казва в интервю за изданието "Globe and Mail" шейх Хасан Юсеф.

"Имаме заложници, които са наши гости, нямаме какво да правим с тези с заложници", казва още той.

Той добави, че "когато обстоятелствата позволяват, ще ги освободим". Юсеф призова международната общност да преговаря за примирие, така че някои заложници да бъдат освободени.

"Готови сме. Нека се случи. Но атаката трябва да спре."

Междувременно Израелските сили за отбрана заявиха, че броят на убитите при експлозията в болницата "Ахли Араб" в ивицата Газа е "завишен" от палестинската ислямистка групировка "Хамас". Министерството на здравеопазването в Газа съобщи за 471 жертви и 314 ранени.

Израел и палестинците се обвиняват взаимно за взрива.

Палестински официални представители твърдят, че вчерашната експлозия в болницата се дължи на израелски въздушен удар. Израел обаче заяви, че тя е била предизвикана от отклонила се ракета, изстреляна от "Ислямски джихад". Палестинската групировка отрече да е отговорна.

"ЦАХАЛ разполагат с разузнавателна информация, която силно навежда на мисълта, че броят на трагичните смъртни случаи в резултат на отклонила се ракета, изстреляна от "Ислямски джихад", е завишен от страна на "Хамас" като част от неговата дезинформационна кампания", заяви говорител на израелската армия без да предоставя допълнителна информация.

Агенция ДПА отбелязва, че не е могла да потвърди чрез независим източник версията на нито една от двете страни.