Френският президент Еманюел Макрон и британската премиерка Тереза Мей призоваха международната общност да подсили мерките за забрана на химическите оръжия, предаде Франс прес.

"По повод 21-ата годишнина от влизането в сила на Конвенцията за химическите оръжия и след събитията в Дума и Солсбъри, Тереза Мей и аз призоваваме международната общност да подсили, заедно с нас, мерките за забрана на тези оръжия за масово поразяване", написа Макрон в Туитър.

"Преди 21 години Конвенцията за химическите оръжия забрани използването, разработването, производството и складирането на химически оръжия. Еманюел Макрон и аз потвърждаваме, че държим на това споразумение и призоваваме другите страни да се присъединят към нашата твърда позиция: никога не трябва да се връщаме назад", заяви в Туитър британската премиерка.

Конвенцията влезе в сила на 29 април 1997 година. В Организацията за забрана на химическите оръжия, която е натоварена с прилагането й, членуват 192 страни. Централата й е в Хага.

На 14 април Великобритания, САЩ и Франция нанесоха удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад. Те го обвиняват, че на 7 април режимът му е извършил в град Дума предполагаемо химическо нападение. Сирийска делегация, явила се пред ОЗХО в четвъртък, определи нападението като инсценировка, припомня АФП, цитирана от БТА.