Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен ред, заяви вчера френският президент Еманюел Макрон ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от ядреното споразумение с Иран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Преживяваме исторически момент за Европа, призвана да гарантира многостранния ред, който създадохме след Втората световна война и който понякога е застрашен", каза президентът на Франция в интервю за германската обществена телевизия.

"Има елементи на напрежение, но също на стабилизиране, както и много силни връзки", каза Макрон, който днес ще получи в германския град Аахен наградата "Карл Велики" като признание за "силната му визия за нова Европа". (Аахен е град, близо до границите на Германия с Белгия, Холандия, Люксембург и недалеч от границата с Франция - б.р.)

Имаме разногласия със САЩ за Иран, продължи френският президент и нарече грешка решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение. В търговската сфера мисля, че "Европа трябва да действа така, че да вдъхва уважение, ние сме велика сила в международната търговия. Имаме правила - правилата на Световната търговска организация и те трябва да се спазват от всички", подчерта той.

Макрон призова канцлерката Ангела Меркел да приеме амбициозните реформи за Европа след Брекзит. АФП напомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната. "Германия ще трябва да формулира от сега до юни своя отговор, който аз очаквам и силно се надявам канцлерката и правителството й да бъдат на висотата на този исторически момент", каза френският президент.

Макрон днес ще стане вторият действащ френски президент, който ще получи престижната награда "Карл Велики". На награждаването му  слово ще произнесе Ангела Меркел.

Българският министър-председател Бойко Борисов ще участва в церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" по лична покана на Еманюел Макрон, съобщи правителствената пресслужба.

На церемонията ще присъстват десетина европейски лидери, сред които премиерите на Румъния, България, Люксембург, президентката на Литваи кралят на Испания, отбелязва Франс прес. Повечето от тях ще се срещнат отново идната седмица в София за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в чийто дневен ред бе добавен въпросът за ядреното споразумение с Иран.