Френският президент Еманюел Макрон заяви, че коментарът му за "мозъчната смърт" на НАТО е послужил като полезен сигнал за пробуждане на членовете на алианса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Коментарът ми за "мозъчната смърт" на НАТО беше полезен сигнал, за да се обърне внимание на алианса", каза Макрон след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: AP/БТА

На 7 ноември прездидентът заяви в интервю за сп. "Икономист", че координацията в НАТО съвсем се е разпаднала и алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той каза също, че Европа трябва да започне да се възприема като самостоятелна геополитическа сила, иначе "няма да контролира съдбата си".

Столтенберг и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха несъгласие с оценката на Макрон за състоянието на алианса, припомня Ройтерс.

Днес френският президент изрази желание европейците да са страна по бъдещото споразумение, което ще замени руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. след денонсирането му от САЩ, предаде Франс прес.

"Не можем да делегираме сигурността си на едно двустранно споразумение, по което никой европеец не е страна. Нужно е участие на европейците в този бъдещ договор", каза Макрон.

"Европейците трябва да бъдат включени в преговорите по бъдещия договор за ракети със среден и малък обсег", заяви френският президент, цитиран от ТАСС.

На въпрос за възможните рискове за сигурността от китайската телекомуникационна компания Хуавей, Макрон отговори, че никога няма да се стреми да заклеймява конкретен мобилен оператор или конкретна страна, предаде Ройтерс.

Тази седмица френският държавен секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че Франция няма да последва САЩ и да изключи Хуавей от мрежата си от пето поколение (5G), въпреки че ще пресее всички доставчици на оборудване за потенциални заплахи за сигурността, отбелязва агенцията.

Междувременно Макрон е отговорил на послание на руския си колега Владимир Путин за неразполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и е изразил готовност за диалог по тази тема. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Макрон действително е отговорил на посланието на Путин. Отговорът му естествено не е подробен, но изразява разбиране за безпокойството на Русия и готовност за диалог по въпроса", каза Песков пред журналисти.

Той допусна възможността руският и френският президент да се срещнат на четири очи в рамките на срещата на върха на "нормандската четворка" на 9 декември в Париж.

Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", който се позовава на писмото на Макрон до Путин, пише, че френският лидер е готов да обсъди предложението за мораториум върху разполагането в Европа на ракети със среден и малък обсег, след като през август официално бе денонсиран забраняващият такова разполагане Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.