Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон каза в отговор на въпрос дали ще подкрепи евентуална кандидатура на Меркел, че не може да говори от нейно име.

"Но ако тя иска това, ще я подкрепя. Разбира се, че ще го направя, на първо място защото смятам, че се нуждаем от някого, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества", допълни френският президент.

Макрон и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред тези, които искат жени да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в ЕК, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия дипломат на ЕС.

"Нуждаем се от паритет", заяви още френският държавен глава.

Досега Меркел е казвала, че ще се оттегли от политиката, след като през 2021 година приключи четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размисли с оглед на големия й опит и ангажираността й към ЕС.

По-рано днес в Брюксел Юнкер, чийто мандат завършва на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел би променила решението си и би се кандидатирала за висш европейски пост.

"Не смятам", отговори той.

Макрон и Меркел произнесоха речи днес в Женева на конференцията на Международната организация по труда. Двамата обаче по график не са имали планирана двустранна среща, казаха дипломати от двете делегации.

Неотдавна обаче френският президент заяви, че кандидатите за топ позициите в ЕС трябва да са "опитни и да се ползват с доверие". Той отсече, че не иска да споменава имена, но запитан за еврокомисаря по търговията Маргрете Вестагер, Макрон коментира, че тя е една от тези, които са способни да поемат лидерска роля. Той също спомена главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и Франс Тимерманс от ПЕС. Не посочи обаче името на кандидата на ЕНП, от която е Меркел - Манфред Вебер.

Мнозинството от германците също не искат сънародника им Вебер да оглави ЕК, показа преди дни социологическо проучване. Според данните на агенция "Сивей" 59,1% от германците "по скоро" или "при никакви обстоятелства" не биха подкрепили Вебер за висшия ръководен пост в Брюксел. Подкрепата за него се разделя по партиен признак: 75,8 на сто от привържениците на консервативния блок на Меркел, представител на който е и Вебер, подкрепят кандидатурата му. Но над три четвърти от привържениците на Германската социалдемократическа партия, Зелените, Лявата партия и "Алтернатива за Германия" заявяват, че са против кандидатурата му.

Кандидатурата на Вебер се подкрепя и от управляващата у нас партия ГЕРБ.