Македонският външен министър Никола Димитров, който се споменава като възможен кандидат за президент на държавата, снощи не изключи възможността да се кандидатира за този пост, съобщава скопският "Слободен печат", цитирани от БТА.

В предаването "Отворено" на телевизия "24 Вести" Димитров каза, че е чест, че се споменава неговото име като възможен кандидат за президент.

Сега ние сме в един важен процес на консултации, проверява се мнението на гражданите и коалиционните партньори. Във всеки случай това, че се споменава моето име, е чест, заявил Димитров.

Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи заяви, че е против предсрочни парламентарни избори, защото така ще се пропусне началото на преговори с Европейския съюз и това ще означава съзнателно компрометиране на европейския процес, съобщава още в. "Слободен печат". В Демократичния съюз за интеграция имат огромно желание да има избори утре, защото вътрешните анкети показват, че сега е моментът. Но дали е в интерес на държавата сега да има избори, тук аз не съм съгласен, заявил Османи.

Османи смята, че предсрочните избори биха означавали и допълнително разфокусиране на държавата от реформите, тъй като фокусът ще бъде върху формирането на правителство, нов премиер, нови министри и ще отмине срокът за започване на преговори с ЕС. Ако ВМРО-ДПМНЕ бойкотира президентските избори, защото няма да има предсрочни парламентарни, това няма да промени картината, смята Османи. Според него опозицията няма да си позволи да бойкотира президентските избори.

Във връзка със закона за езиците Османи каза, че той е влязъл в сила и институциите го прилагат според условията, с които разполагат.

"Македонското решение е позитивна стъпка за Европа", оценява британският вестник "Файненшъл таймс", който в редакционна статия посочва, че с разрешаването на 27-годишния отворен проблем между Гърция и Македония е постигнато рядко постижение, което си струва да се отпразнува в Западните Балкани, пише в. "Слободен печат".

Според "Файненшъл таймс" г-н Ципрас е осигурил необходимия брой гласове, нужни за ратификация на договора от Преспа. Независимо от призивите за осъждане на договора, които идват от националистите и от центристката десница в опозицията, е известно, че договорът ще бъде гласуван с подкрепата на Потами, малка лявоцентристка партия, която заяви, че нейните депутати ще гласуват свободно, отбелязва влиятелният британски вестник.