Македонският президент Георге Иванов пристига на двудневно посещение у нас по покана на българския президент Румен Радев. Официалната церемония по посрещането е в 11 часа. Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн, а от 11:25 часа ще проведат среща на "четири очи" на "Дондуков" 2, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на двете държави.

Визитата на македонският президент у нас идва часове след Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора с Гърция за смяна на името на Македония на Република Северна Македония.

Снимка: БТА

Утре пък на посещение от наша страна в Македония заминава външният ни министър Екатерина Захариева.

Вчера споразумението за новото име беше договорено премиер Зоран Зaeв и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Очаква се решението на продължилия 27 години спор да отвори пътя на Македония към НАТО и ЕС. Договорката обаче предизвика бурни реакции и в двете държави.

Снощи около 2000 души протестираха в Скопие срещу обявеното споразумение между Гърция и Македония за промяна на конституционното име на страната, носейки плакати с надписи "Нашето име е нашата идентичност", "Лажете, сушите, на Грците им го пушите", "Едно име имаме - Македония", "Македония бесите, на бесилка ще висите".

Снимка: БТА

Гръцката опозиционна партия Нова демокрация планира да внесе в парламента предложение за вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас заради споразумението за името на съседна Македония, съобщава Ройтерс, като се позовава на източник от партията.

Нова демокрация ще изчака до приключване на дебата по антикризисните реформи, който е планирано да завърши в четвъртък, преди да внесе предложението, е посочил източникът пред Ройтерс.