Съд в Скопие освободи премиера Зоран Заев от отговорност по случая "Подкуп", в който бе обвинен за искане на подкуп по времето, когато е бил кмет на Струмица, предаде агенция МИА.

Съдът намери, че прокурорът не е представил достатъчно доказателства за вината на подсъдимия.

"Щастлив съм, че получих оправдателна присъда и окончателно доказах невинността си. Дочаках правосъдие", каза Заев след произнасянето на присъдата. Той изтъкна, че Македония може да бъде нормална страна само ако им независимо правосъдие и прозрачни процеси, какъвто е бил процесът по делото "Подкуп".

Заев бе обвинен, че като кмет на Струмица е поискал подкуп от 160 000 евро от бизнесмена Иван Сачевалиев за предоставяне на терен за строителство. Процесът бе отлаган от началото на 2016 г. Всеки път Заев предупреждаваше, че става дума за злонамерено обвинение против него с цел да му се попречи да се занимава с политика и че ще докаже абсурдността на обвинението, припомня Танюг.

Прокуратурата представи като доказателство видеозапис от разговор на Заев с бизнесмена, заснет със скрита камера, но адвокатът оспори достоверността му.

Видеозаписът беше публикуван в Ютюб през 2015 г., в разгара на политическата криза в Македония, когато опозицията /водена тогава от Заев/ огласи записи на телефонни разговори, уличаващи в корупция антуража на премиера Никола Груевски.