Обявявам, че ще ръководя реформаторско правителство на Македония, заяви социалдемократът Зоран Заев, говорейки за проектопрограмата и предложението за състава на новото правителство, съобщава в. "Нова Македония", цитиран от БТА.

Заев каза, че трите основни приоритета на правителството ще бъдат икономиката и осигуряването на по-добър живот за всички, силните професионални институции и правосъдие, както и интеграцията в ЕС и НАТО.

Нашата цел е начало на преговори с ЕС и членство НАТО в най-кратък срок, каза той. Търся подкрепа за състава на новото правителство и заедно да навлезем в напредналия свят на евроатлантическото семейство, заяви Заев пред народните представители в Скопие, цитиран от „24 Вести“ и Агенция "Фокус".

Във фокуса на правителството ще бъде развитието на икономиката и повишаване на жизнения стандарт на гражданите, при което Заев обяви среден растеж на икономиката от 5%, увеличаване на минималната заплата на 16 хиляди денара /508 лева/ и 30 хиляди денара /953 лева/ средна заплата.

Част от мерките са подкрепа за местните предприятия, преди всичко малките и средните, активни мерки за увеличаване на заетостта, чрез които годишно ще се назначават по 16 000 души в частния сектор, както и промени в данъците.

Освен икономическото развитие според Заев най-сериозна ще бъде реформата в правосъдието, а Македония ще бъде правова държава за всички. Стига с реваншизъм, никой да не чувства страх за работното място, подчерта Заев.

Ще се върне евтината тарифа за тока, заяви Заев. Той обяви безплатно болнично лечение, по-малки съдебни разходи и глоби. Ще има енергийни ваучери за застрашените лица, ще се осигури газификация, а за земеделците ще има по-високи субсидии, които ще се увеличат и ще се изплащат редовно, заяви той.

За да бъде избрано правителството на Зоран Заев, за него трябва да гласуват най-малкото 61 депутати в 120 местния македонски парламент.