Македонските българи поискаха среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, съобщи БНТ.

В специално писмо представителите на сдруженията на българите в Република Северна Македония заявяват, че ежедневната стигматизация на българската общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти в РСМ създават предизвикателства за българската общност, които често надхвърлят техните индивидуални и колективни възможности.

Македонските българи посочват, че се надяват диалогът с Вархеи да допринесе за намаляване на ежедневния натиск, упражняван върху тях - гражданите на Северна Македония, които не се страхуват въпреки дискриминацията и езика на омразата, открито да отстояват своето македонско българско наследство и идентичност.

В българското посолство в РСМ бе отбелязана 30-та годишнина от откриването на дипломатическото представителство на страната ни в Скопие

В българското посолство в Република Северна Македония бе отбелязана 30-та годишнина от откриването на дипломатическото представителство на Република България в Скопие, съобщи БТА.

"Тези 30 години бяха амалгама от възвишения и падове в отношенията между двете държави. Изгубихме историческо време, основно за Коридор 8. За този коридор се говори от два века и се оказа, че всичко е огромен проблем- от железницата, през пътя, газовите и електроенергийните връзки. Но тези връзки ни трябват и те ще се случат, въпреки силите, които не желаят да имаме връзка помежду си и правеха всичко възможно това да не се случи. Исторически няма как да не се случи, защото 30 години по-късно ние сме заедно. Заедно сме в НАТО, което означава, че няма опасност за териториалната цялост на Северна Македония, за което България има голяма заслуга, заради подписването на Договора за добросъседство и приятелство, което отвори пътя и за Преспанския договор, но и заради безрезервната подкрепа на страната ни за членство на Северна Македония в НАТО. Опитите на кабинетите на Георгиевски и Бучковски да разговаряме, да се слушаме и да се разбираме бяха съборени и минирани от трети сили. Има сили, които пречат на усилията да се изградят мостове, които двете министерства на външните работи правят. Но вече нямаме избор, начинът на говорене става европейски, защото пътят е само напред и пътят е европейски", заяви посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Като едно от доказателствата за развитие на сътрудничеството между двете държави посланик Ангелов посочи фактът, че тази година стокооборотът ще надмине 1 млд. евро, нещо, "за което се говореше с очакване през тези 30 г. и което вече е факт". Ангелов отбеляза и предстоящия на 7 декември бизнес форум, който ще бъде открит от министрите на външните работи на двете държави Николай Милков и Буяр Османи, по време на който ще бъдат подписани и нови договори между фирми от България и Северна Македония, както и предстоящото съвместно отбелязване на денят на Св. Климент Охридски, една от историческите личности, които съвместната историческа комисия предложи на двете правителства за общо честване.

Посланик Ангелов отбеляза и доброто трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония, проектите в рамките на което са изпълнени на 95-97%, а също и откриването на културно-информационни центрове в Скопие и София. Той посочи и предстоящото в близките дни заседание на една от съвместните работи групи между двете държави, тази за енергетика, транспорт и регионално развитие, както и инициативата "Стоп на домашното насилие", която ще се състои на 12 декември в много градове в региона.

На отбелязването на 30-та годишнина от откриването на дипломатическото представителство на Република България в Скопие присъстваха бившите премиери на Република (Северна) Македония Любчо Георгиевски и Владо Бучковски, Държавният секретар на министерството на външните работи на Северна Македония Филип Тосевски, Ядранка Димов, директор на дирекция "Двустранни отношения с държавите от Югоизточна Европа" в министерството на външните работи на страната, дипломати от мисията ни в Скопие, представители на бизнеса, изкуството и културата, на българската общност в Северна Македония и други гости.

На 15 януари 1992 г. България бе първата страна, признала официално тогавашната Република Македония, а същата година са открити генерални консулства на двете страни, съответно в София и Скопие. Дипломатически отношения на равнище посолства между двете държави са установени през декември 1993 г.