64-годишният Оливер Иванович, известен като глас на толерантността на фона на етническото напрежение в Косово, беше прострелян преди два дни шест пъти от неизвестни нападатели пред офисите на своята партия Гражданска инициатива в етнически разделения косовски град Митровица.

За да почетат паметта му в траурния парк на сръбската столица пристигнаха премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, президентът на страната Александър ВучичТомислав Николич - сръбски политик и президент на страната.

Траурната церемония започна с опело.

"Господин Иванович бе уважаван и в Косово, и у нас, и по света", каза архиепископът на южния сръбски град Призрен Тедосий.

Вдовицата на покойния Милена Иванович заяви, че никога няма да се върне в Косово.

Вчера над хиляда жители на Косовска Митровица изпратиха ковчега с тялото на Оливер Иванович преди то да бъде транспортирано днес до сръбската столица за погребението.

Ковчегът бе изнесен от сградата на неговата партия Гражданска инициатива. След това катафалката тръгна по улиците на града, а след нея се проточи колоната на гражданите, дошли да го съпроводят в последния му път. По маршрута също стояха хора, отдаващи последна почит на Иванович. На изхода на града имаше дълга колона автомобили, която съпроводи катафалката до границата със Сърбия. От съображения за сигурност движението в града бе спряно, а навсякъде патрулираше полиция. Над града няколко пъти прелетя хеликоптер на силите на НАТО КейФОР.

64-годишният Оливер Йованович бе разстрелян с шест куршума на 16 януари. Убийството на умерения косовски сръбски политик предизвика безпокойства за стабилността на региона.

Борисов: Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович >>

Часове след убийството Белград преустанови преговорите с Прищина, водени под егидата на Брюксел.

Днес говорителят на Европейската комисия (ЕК) Мая Кочиянчич заяви, че Сърбия и Косово са се споразумели за възобновяване на диалога.

Тачи: Убийството няма да помрачи диалога Прищина - Белград >>

Властите в най-младата балканската държава назначиха двама следователи, които да хвърлят светлина върху престъплението - сърбин и албанец.

Днес бяха разпространени данни, че изгорялата кола, използвана от престъпниците, е принадлежала на живеещ в Австрия сърбин, който е починал отдавна.