Това съобщи белградското електронно издание "Alo", цитирано от "Фокус".

Според сина на генерала - Дарко Младич, Праляк е имал среща с баща му.

"Праляк е заявил, че може да му предостави отрова, която да изпие при обявяването на доживотната му присъда и по този начин да обвини Трибунала в Хага. Баща ми е бил шокиран от предложението и му отговорил, че това е бягство и смята да се бори, а не да бяга", заяви пред сайта Младич-младши, който е имал кратко свиждане с баща си след обявяването на присъдата му.

Синът на командира на босненските сърби твърди, че самоубийството на Праляк по време на заключителното заседание на Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия не е прецедент, но е предизвикало всеобщо внимание заради зрелищния си характер.

Междувременно стана ясно, че Слободан Праляк, който е бивш лидер на босненските хървати, е бил кремиран тайно в Загреб в четвъртък, в присъствието само на няколко най-близки роднини и приятели.

След аутопсията, при която бе установено, че Праляк се е отровил с цианид, тялото му е било прехвърлено от Хага в Загреб, а за кремацията му не е съобщено дори на сайта на гробището Мирогой в хърватската столица. Преди две години Праляк написал прощално писмо, в което посочил последното си желание - да не бъде погребван, а пепелта му да бъде разпръсната в Мирогой, съобщи хърватската телевизия ХРТ, на която се позова БТА.

Днес е предвидена възпоменателна церемония за Праляк в концертна зала "Ватрослав Лисински" в Загреб, а по-късно ще бъде отслужена и меса в негова памет в катедралата "Света Майка" в Ярун.

Очаква се хиляди хървати от цялата страна да присъстват. По информация на хърватския "Dnevnik" пристигането на десетки автобуси от страната е принудило загребската полиция да въведе ограничения на движението в централната част на града за целия ден.

Междувременно световни медии критикуваха Хърватия за почестите и вниманието, които отдава на Праляк.


Защо генералът изпи отровата? >>