Борисов ще бъде в Прищина на еднодневно работно посещение за да обсъди с косовския президент организацията на Срещата на върха "Западни Балкани" през май в София.

Двамата ще разговарят и за перспективите пред евроинтеграцията на държавите от региона, което е приоритет на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи.
Той е уверил премиера Борисов, че Косово няма за цел да започва никакви конфликти или въоръжени атаки.

Разговорът беше проведен малко след срещата между българския премиер и сръбския президент Александър Вучич в Мостар, където двамата са се обединили за мир и европейска перспектива за страните от Балканите.
Тачи е подчертал, че ще съдейства както за Срещата на върха на тема Западни Балкани, която България подготвя като председател на Съвета на ЕС на 16 и 17 май в София, така и за мирния и ползотворен диалог за изглаждане на разногласията между Прищина и Белград.

Председателстващия на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич беше посрещнат снощи в София. Той е на официално посещение по покана на българския премиер.

Звиздич оцени високо поставянето на темата за евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани във фокуса на ЕС. Бойко Борисов посочи, че това зависи от отношенията между държавите в региона и от възможността на политическите елити да намират решения на съществуващите проблеми. Разговорите между двете правителствени делегации продължават и днес в Министерския съвет.