Венецуелският президент Николас Мадуро е обявил степен "тревога" във войсковите поделения заради планове на опозицията да извърши покушение срещу него и е призовал отрядите на народното опълчение да се присъединят към "колективос" - въоръжените проправителствени групировки. Президентът е заяви това в телефонно интервю за телевизия "Венесолана де телевисион", предаде ТАСС и БТА.

"Зная за престъпните им планове на онези, които днес ръководят опозицията, за плановете за моето убийство", каза Мадуро.

По думите му във връзка с това е било взето решение да се обяви "тревога във военните поделения в страната" и максимално да се активизира "разузнавателната и контраразузнавателната дейност".

Присъединяването на силите на народното опълчение към "колективос" Мадуро обясни с необходимостта за "запазване на мира" в населените места. Според него тази мярка "е конституционна, законна и необходима". Не трябва да се позволи на престъпниците, "платени" от противниците на сегашната власт, да провокират изблици на насилие.

Венецуелският президент смята също, че понастоящем опозицията в страната е "най-престъпната" в последните 20 години. Той за пореден път обвини политическите си опоненти в страната и правителството на САЩ, че са свързани с диверсиите срещу енергийни обекти във Венецуела, предизвикали сериозни проблеми в електрозахранването.

От края на март в Каракас и други венецуелски градове има протести на граждани, недоволни от липсата на вода и електричество. По данни на неправителствената организация "Венецуелски наказателен форум" от 29 март до 1 април във връзка с тях са били задържани почти 50 души. В редица случаи протестите бяха съпътствани от сблъсъци с полицията и проправителствени групировки, но жертви нямаше.