Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви снощи победа в "електрическата война", предизвикана според него от Пентагона и съобщи, че е създадена "президентска следствена комисия", за която ще поиска помощ от Русия, Китай и Иран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Обявявам победа в електрическата война", заяви Мадуро на заседание с министрите, предавано по телевизията.

Венецуела е в плен от миналия четвъртък на най-тежката криза в електроснабдяването, парализирала транспорта, комуникациите, търговията и бита на населението.

Електроснабдяването е почти възстановено в Каракас и в повечето щати според правителството, но не и в провинцията.

От началото на кризата Мадуро обвинява Съединените щати и опозицията, че са извършили "кибернетична атака" срещу главната електроцентрала. "Имаме доказателства, че кибератаката е водена от Хюстън и Чикаго в САЩ и че тя е поръчана от Пентагона", заяви Мадуро. "Ще поискам помощ от ООН, Китай, Русия, Иран и Куба - страни с голям опит в кибератаките", продължи той. "Ще разкрием каква е била атаката, кой я е извършил и с каква цел", добави Мадуро, цитиран от АФП.

Междувременно венецуелският журналист и правозащитник Луис Карлос Диас бе освободен от ареста в Каракас снощи. Той бе арестуван в понеделник по подозрение за саботаж на електроенергийната мрежа и жилището му бе обискирано в продължение на два часа. Агенти на разузнаването са иззели компютри, твърд диск, мобилни телефони и пари, уточни Националният синдикат на работещите в медиите.

Диас, който е много известен във Венецуела, бе обвинен от правителството за повредата в електроснабдяването. Конкретните обвинения срещу Диас обаче не бяха оповестени публично.

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет, Комитетът за защита на журналистите и опозиционният лидер Хуан Гуайдо изразиха дълбока тревога от задържането на Луис Карлос Диас. Той има венецуелско и испанско гражданство и работи за радио Унион в Каракас.

На снимката: Николас Мадуро държи малко копие от конституцията по време на президентската инаугурацията в Каракас на 10 януари 2019 г.