В Атина се проведе среща на президентът на Боливия Ево Моралес и гръзцкият премиер Алексис Ципрас, съобщи keeptalkinggreece.com. Моралес пристигна в Атина вчера на двудневно посещение, след като посети Австрия, където присъства на конференция на ООН, посветена на борбата с трафика и злоупотребата с наркотици в световен мащаб.

В социалните мрежи Ципрас написа за своя гост: "Ево Моралес прави борбата за социална промяна, народен и национален суверенитет и независимост. Той е оформил голяма социална и политическа коалиция, широк спектър от радикални, прогресивни сили, социални движения, профсъюзи и местни общности."

В края на януари Сириза изрази "пълна подкрепа и солидарност" с венецуелския президент Никола Мадуро, за разлика от големите членове на Европейския съюз, които изразиха подкрепа за лидера на опозицията в страната Хуан Гуаидо, който се опитва да измести Мадуро.

По време на кризата Моралес поддържа съюз с Мадуро. 

В реч в Атина вчера Моралес сравни лидера на опозицията от Венецуела Хуан Гуаидо с някогашен колониален вицекрал и се изказа срещу всяка военна намеса в проблемната страна.

- Връщаме ли се в колониалните времена? Както Хуан Гуаидо. Той е бил признат за началник на Латинска Америка? Не разбирам това. Всяка въоръжена интервенция няма да разреши социални или политически проблеми", каза Моралес за Венецуела. Очаква се ситуацията в тази латиноамериканска държава да е сред основните в разговорите между Моралес и Ципрас.