Испанското правителство се намеси днес, за да осуети процеса на преизбиране на бившия сепаратистки лидер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон начело на регионалната изпълнителна власт, принуждавайки сепаратистите да представят нова кандидатура, ако искат най-накрая да сформират правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министерският съвет в Мадрид реши да сезира Конституционния съд, за да бъде обявен за противоконституционен закон, одобрен миналата седмица от каталунския парламент. Той позволява регионалният експремиер Пучдемон, който очаква в Германия евентуална екстрадиция в Испания, където ще бъде съден за "бунт", да бъде овластен задочно.

По-късно днес Върховният съд, който вече веднъж забрани упълномощаване в отсъствие на кандидата, допусна за разглеждане жалбата. Това означава, че законът ще бъде блокиран, докато съдът вземе окончателно решение, което може да отнеме месеци.

Депутатите в каталунския парламент трябва да изберат премиер, който да състави правителство до 22 май, за да бъдат избегнати нови избори.