Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че се наблюдават все повече признаци, че Северна Корея се готви да извърши първия си ядрен опит от 2017 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Надяваме се да не се стига дотам, но, за съжаление, индикациите сочат друго", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси в Ню Йорк. "Това е нещо, което буди силно безпокойство у всеки, защото ще бъде поредното потвърждение, че си имаме работа с ядрена програма, която се развива на пълни обороти, и то по доста притеснителен начин."

Наблюдатели от месеци изразяват загриженост, че след поредицата ракетни изпитания, извършени от Северна Корея в последно време, най-вероятно предстои тя да извърши и първия си от почти пет години ядрен опит.

От юни МААЕ съобщава за активност на полигона Пунгери, на който между 2006 и 2017 г. КНДР извърши шест пробни ядрени взрива.

Вчера американските военни предупредиха Северна Корея, че всяко ядрено нападение от нейна страна срещу САЩ или техен съюзник "ще доведе до края на режима" в Пхенян, предаде Асошиейтед прес.

"Няма сценарий, при който режимът на Ким да използва ядрено оръжие и да оцелее", се казва в обнародвана вчера от Пентагона Стратегия за националната сигурност. Министерството добавя, че ще продължи да сдържа Северна Корея чрез "изнесено военно присъствие", включително чрез потенциала си за ядрено възпиране и за противовъздушна и противоракетна отбрана, като това ще става в тясна съгласуваност и оперативна съвместимост с южнокорейските въоръжени сили.

Във вторник американският заместник държавен секретар Уенди Шърман предупреди при посещение в Токио, че САЩ ще използват целия си военен потенциал, "включително ядрения", за да защитят съюзниците си Южна Корея и Япония.

Правителството в Пхенян е с наложени тежки международни санкции заради ядрените си оръжия и програмата си за балистични ракети.

Тази нощ Северна Корея отново извърши ракетни изпитания. От провинция Кануон по посока на Японско море бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег, съобщи агенция Йонхап, като се позова на командването на южнокорейската армия.

По-рано бе съобщено, че КНДР е изстреляла една балистична ракета.

Двете ракети са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, предаде агенция Киодо, като се позова на южнокорейската армия и японски правителствен източник. Няма данни за разрушения, посочи японският представител.

Това е 28-мото ракетно изпитание на Северна Корея за тази година, отбелязва Киодо.