Атаката с дронове в неделя срещу контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е причинила щети на сградата, в която се помещава един от шестте реактора, но ядрената безопасност не е била компрометирана, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в платформата "Екс".

Директорът Рафаел Гроси съобщи, че по защитния корпус на централата е имало три преки попадения. По думите му това се случва за първи път от ноември 2022 г.

"Призовавам да се въздържаме от действия, които противоречат на петте принципа на МААЕ и застрашават ядрената безопасност", обърна се към воюващите страни генералният директор на Международната ядрена агенция.

"Съобщава се за един загинал. Щетите по Шести блок не са компрометирали ядрената безопасност, но това е сериозен инцидент с потенциал да наруши целостта на защитната система на реактора", заявиха от МААЕ, цитирани от БТА.

МААЕ обяви, че е получила информация за взрива от ръководството на Запорожката АЕЦ, а информацията съответства на наблюденията на на нейните експерти.

По-рано "Росатом" и ръководството на АЕЦ "Запорожие" обявиха, че има трима ранени при атаката с два дрона по АЕЦ "Запорожие", като един от тях е в тежко състояние. Общо три дрона са били изстреляни, като единият е ударил камион с продукти до сградата на АЕЦ.

"Нито една АЕЦ в света не е предвидена да издържи на пряко попадение от страна на въоръжени формирования. Повреда на инфраструктурните обекти на централата може да застраши нейното безопасно функциониране", заявиха от ръководството на Запорожката централа, които предупредиха, че ще покажат остатъците от дрона на международната мисия от МААЕ.

20 минути преди атаката в този район е имало планирана инспекция на експерти на МААЕ, съобщи руската страна.

Както и при предишните инциденти при обстрел на Запорожката централа, Русия обвини Украйна, която пък отрече да стои зад атаката. 

Останки от дрон в двора на централата

Кадър: "Известия"

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна, категорично отрече да е имало атаки срещу окупираната от Русия АЕЦ в югоизточната украинска Запорожка област.

"Украйна не участва в каквито и да било въоръжени провокации в незаконно окупираната от Русия АЕЦ. Държавата агресор за пореден път заплашва ядрения обект, цивилното население и околната среда на цяла Европа", подчерта Юсов.

Той спомена за "добре известна и постоянно престъпна практика на нашествениците" да имитират атаки срещу атомната централа, да разполагат там войници и да я минират.

Куполът на Шести блок след удара

Кадър: "Известия"