Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи това, че не се е срещнал с бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва в кулоарите на форума на върха на Г-7 в Япония, и заяви, че вероятно причината да не се състои такъв разговор е в графика, предаде Ройтерс.

Помолен да коментира на пресконференция дали е разочарован, че не е имало такава среща, той заяви, че според него разочарованието е по-скоро за бразилския лидер.

"Мисля, че това го разочарова", каза той, усмихвайки се и предизвиквайки смях сред репортерите.

Зеленски се срещна с редица световни лидери в кулоарите на срещата на върха в Хирошима като част от обиколка, за която се смята, че цели да спечели държавите от така наречения Глобален юг за украинската кауза в конфликта с Русия.

Неотдавна Луис Инасио Лула да Силва разкритикува руската инвазия в Украйна, но заяви, че никой не говори за мир. Пожела да се говори повече за мир в това, което той нарече "безумна война". Бразилският президент призова в края на април за създаването на "група за мир", която да посредничи за постигането на споразумение между Русия и Украйна, като заяви, че всичко може да бъде обсъдено, но първо страните трябва да седнат на масата за преговори и да обсъдят мира. При посещението си в Китай в средата на април Лула да Силва каза, че САЩ трябва да спрат да "насърчават войната" в Украйна и "да започнат да говорят за мир".

Володимир Зеленски пък определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна. Без да назовава имена, той каза, че "има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората". "Те се стремят към някакъв вид популизъм, като казва неща от сорта на това, че Украйна не била готова за мир", цитира думите му Асошиейтед прес на 21 април.