Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще предприеме първото си официално пътуване в чужбина в края на януари, когато е планирана негова визита в Аржентина. Тя ще бъде последвана от посещения в САЩ, Китай и Португалия, съобщи президентски източник, цитиран от Франс прес и БТА.

Левият ръководител, който в неделя встъпи в длъжност като президент на Бразилия за трети път, ще замине за Буенос Айрес за срещата на върха на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) на 23 и 24 януари.

След това 77-годишният Лула ще се срещне с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Датата на посещението му там обаче все още не е определена, отбеляза същият източник.

Пътуване до Китай - основния търговски партньор на Бразилия - ще се състои "след март", допълни източникът от президентството.

Президентската канцелария потвърди също, че Лула да Силва ще бъде в Португалия от 22 до 25 април, както бе съобщено ден по-рано от португалския държавен глава Марселу Ребелу де Соуза.

Със заплануваните посещения Лула, който вече оглавяваше най-голямата икономика в Южна Америка от 2003 до 2010 г., демонстрира желанието си да извади Бразилия от международната изолация, белязала управлението на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро.

В своята реч пред Конгреса при встъпването си в длъжност Лула се ангажира да поднови "южноамериканската интеграция" и да възобнови "активния диалог със САЩ, Европейската общност и Китай".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря вчера с новия външен министър на Бразилия Мауро Виейра и обсъди пътуването до Вашингтон на Лула да Силва. Двамата са разговаряли и за Венецуела, съобщиха за Ройтерс източници от министерството.

В момент, когато правителството на Байдън облекчава някои санкции срещу Венецуела, новото бразилско правителство може да се превърне в мост към Каракас поради добрите отношения на Лула с венецуелските лидери, казаха те.

Блинкън разговаря с Виейра към 40 минути, обсъждайки с него също сътрудничеството в областта на околната среда и търговията.