Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви днес, че неговата страна работи за мир в Украйна, но нито украинският президент Володимир Зеленски, нито руският му колега Владимир Путин са готови да разговарят за мир, предадоха Ройтерс и БТА.

"Нито Путин, нито Зеленски са готови за мир", каза Лула на пресконференция пред чуждестранни журналисти. Бразилският президент добави, че мирните предложения, които той търси с други неутрални държави, ще бъдат готови, когато Русия и Украйна имат готовност да преговарят.

Обединението БРИКС, включващо бързоразвиващи се икономики, трябва да позволи приемането на нови членове, "стига те да отговарят на изискванията", заяви още Лула.

Бразилия е основният противник на разширяването на БРИКС, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент изрази надежда през есента да има мирна среща на върха

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че се надява тази есен да може да бъде проведена среща на върха за мир. Разговорите в Саудитска Арабия тази седмица ще бъдат основополагащ камък към тази цел, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Зеленски каза в реч пред украински дипломати, че почти 40 държави ще изпратят свои представители в саудитския град Джеда.

"Работим за това (срещата на върха за мир - бел. ред.) да се състои тази есен", каза президентът на Украйна.