Президентът на Венецуела Николас Мадуро пристига днес на посещение в Китай, предадоха световните агенции. Това е първата му визита там от 2018 г. насам. Тя се осъществява в момент, в който Венецуела продължава да е в безпрецедентна криза и търси подкрепа от богати партньори.

Визитата на Мадуро е по покана на китайския президент Си Цзинпин. След Китай венецуелският лидер ще посети други приятелски страни.

Пекин поддържа близки отношения с Мадуро, който е изолиран на международната сцена. Пекин е и един от основните кредитори на Венецуела, чийто БВП се сви с 80 процента за 10 години заради икономическата криза.

Венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес посети Шанхай и Пекин по-рано тази седмица и се срещна с китайския външен министър Ван И, който тогава заяви, че двете страни са изградили едно непоклатимо приятелство и Китай подкрепя твърдо Венецуела в запазването на нейната национална независимост и национално достойнство. Визитата тогава на Родригес целеше да се договорят инвестиции от страна на Пекин във венецуелския петролен сектор, който е от жизненоважно значение за венецуелската икономика, както и възможно съвместно предприятие между петролните групи в двете страни.

Венецуела има и амбиции да се присъедини към блока на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС, в който сега влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

По време на първата си визита в Китай преди пет години Мадуро бе приветствал визията на Си Цзинпин за световния ред и за обща съдба за човечеството и бе похвалил Китай като страна, която не упражнява шантаж и не атакува хората по света. Си Цзинип пък посети Венецуела през 2014 г.

Китай отпусна заем от 50 милиарда долара на Венецуела и Каракас връща заема чрез доставки на петрол.

Мадуро е приемник на Уго Чавес и бе преизбран през 2018 г. по време на вот, бойкотиран тогава от опозицията във Венецуела и непризнат от редица страни по света. През 2019 г. Вашингтон и част от международната общност признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, за какъвто се беше провъзгласил самият той. По онова време Доналд Тръмп пък наложи санкции на Каракас.

Венецуелската опозиция обаче сложи край на временното президентство на Гуайдо, преценявайки, че то не е изпълнило политическите си цели. А Джо Байдън, който наследи Тръмп на президентския пост в САЩ, продължава да не признава Мадуро за президент и остави в сила повечето санкции срещу Каракас. Но въпреки това администрацията на Байдън одобри миналата година петролен проект на американската група "Шеврон" във Венецуела и заяви, че е склонна да разхлаби натиска над страната в замяна на усилия от страна на венецуелското правителство.

Венецуела ще проведе нови избори за президент догодина.