Беларуският президент Александър Лукашенко, с чието посредничество миналия месец беше сключено споразумението за прекратяване на въоръжения бунт на наемниците в Русия, съобщи, че лидерът им Евгений Пригожин не е в Беларус, предаде ТАСС. 

"Що се отнася до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Той не е на територията на Беларус", каза беларуският президент пред репортери.

На 27 юни Лукашенко обяви, че Пригожин е пристигнал в Беларус като част от споразумението за прекратяване на метежа.

Според Лукашенко бойците на ЧВК в момента са в лагерите си. Той също така не вижда рискове в разполагането на изтребители "Вагнер" на територията на Беларус.

Лукашенко отбеляза, че на ЧВК "Вагнер" са били предложени няколко бивши военни лагера, но ЧВК има различна визия за разполагането им в Беларус.

Той подчерта, че със сигурност ще види дали възникват рискове от разполагането на ЧВК "Вагнер" в страната.

"Що се отнася до Евгений Пригожин, той е в Санкт Петербург. Може би е заминал за Москва, но не е на територията на Беларус ", каза беларуският президент.

Той добави, че към него не трябва да се задават въпроси за ЧВК "Вагнер", тъй като компанията е руска. В същото време, според президента, движението на бойци на ЧВК "Вагнер" в Беларус зависи от ръководството на компанията и руските власти.

Преди това Лукашенко каза, че в страната няма да има наборни пунктове за желаещи да постъпят в ЧВК "Вагнер".

По-рано Лукашенко припомни проблемите в отношенията с Руската федерация.