Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова да се защити независимостта на страната в реч пред негови привърженици в Минск, предаде Франс прес.

"Драги приятели, повиках ви тук не за да ме защитавате, а защото за пръв път от четвърт век можете да защитите своята страна и нейната независимост", каза той под овациите на хилядите присъстващи.

65-годишният президент отхвърли искането на опозицията за нови избори след вота на 9 август, който официално спечели, но според критици резултатите са били фалшифицирани.

"Ако направим това, няма да му се види краят. Изборите се състояха, няма как фалшифицирани резултати да са повече от 80 процента от гласовете", заяви Лукашенко, имайки предвид официалните резултати, според които той печели изборите с малко над 80 на сто.

Президентът разкритикува правения според него опит на Беларус да бъде наложено "правителство от чужбина".

От миналата неделя десетки хиляди протестиращи оспорват преизбирането на Лукашенко, което според тях е станало с измами.

Преди митинга привърженици на Лукашенко скандираха прякора му "Батка" (баща) и "Няма да има Майдан", имайки предвид месеците на протести в Украйна през 2013-1014 г., които свалиха от власт тогавашния проруски президент Виктор Янукович, отбелязва Асошиейтед прес.

И днес десетки хиляди души в Минск участваха в "Шествие на свободата" срещу преизбирането на Лукашенко, предаде Франс прес. дойде на власт през 1994 г.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прави знака на победата пред свои поддръжници по време на митинг на Площада на независимостта в Минск, 16 август

Снимка: AP/БТА

"Върви си!", скандираха протестиращите по адрес на президента, който дойде на власт през 1994 г. и е изправен пред най-масовите протести оттогава.

Десетки хиляди се събраха на т. нар. "Поход на свободата" в Минск

Снимка: AP/БТА

"Никога беларусите не са се обединявали така. Това е празникът на свободата", заяви Юрий Санко, католически свещеник, присъединил се към демонстрантите след литургията.

"Чакал съм 30 години Беларус да стане свободна страна. Ще прогоним палачите, които са на власт", казва 65-годишен мъж, пожелал анонимност.

Междувременно стотици хора в град Гомел почетоха паметта на млад мъж, който беше арестуван при демонстрациите срещу Лукашенко и впоследствие почина в болница, предаде ДПА.

Хората положиха цветя и запалиха свещи, а на снимки на 25-годишния мъж бяха закачени балони.

Според майката на страдалия от сърдечно заболяване мъж за смъртта му е виновна полицията. Той бил задържан на 9 август докато отивал да се види с приятелката си и починал докато бил под полицейски арест в болницата.

Полицията потвърди смъртта му едва в сряда и заяви, че причината за смъртта се разследва.

Пореден антиправителствен протест в Минск

Снимка: AP/БТА

Прояви на солидарност с беларуския народ се състояха вчера в Прага и Братислава. Демонстрантите в чешката столица носеха бели флагове с червена ивица по средата (стария държавен флаг на Беларус) и транспаранти с призиви против насилието и беларуския президент. 

На централен площад в столицата на Словакия вчера също се състоя митинг в подкрепа на беларуския народ. Сред ораторите бяха министърът на околната среда Ян Будай, който е един от водачите на "Нежната революция" през ноември 1989 г., и депутатката от управляващата партия "Обикновени хора и независими личности" Моника Козелова.

Посланикът на Беларус в Братислава Игор Лешченя изрази подкрепа за мирните демонстрации в родината си. Във видеоклип на платформата "Наша нива" той заяви, че е шокиран от разказите за изтезания и побоища срещу беларуски граждани.