Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е в ход операция на СБУ и ЦРУ срещу Беларус с информационна, а не военна цел, като визира взривовете с дрон по руския радиолокационен самолет на летището край Минск.

Той съобщи за задържан агент на спецслужбите на Украйна и негови помагачи, съпричастни към опита за диверсия на руския самолет ДРЛО А-50 на летището край Минск, съобщиха БелТА и ТАСС. За задържането на "терориста" и останалите 20 негови сътрудници информира и Ройтерс.

Според Лукашенко терористичният акт е бил подготвян от 6-8 месеца. 

Миналия месец беларуски антиправителствени активисти заявиха, че те са взривили модерен руски военен самолет при атака с дрон на летище близо до беларуската столица. Москва и Минск оспорват това твърдение, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Службата за сигурност на Украйна и ръководството на ЦРУ тайно провеждат операция срещу Република Беларус. Бил е обучен терорист", заяви Лукашенко, цитира от агенция БелТА. Президентът на Беларус добави, че самолетът е претърпял само повърхностни щети при нападението, което е било извършено с помощта на "малък безпилотен самолет".

Самолетът не беше изваден от строя, но повреден на две места от взривовете. По думите на Лукашенко до момента, само за 4-5 дни, са задържани повече от 20 съучастници на територията на Беларус, а останалите се криели, според него, зад граница. За агента на разузнаването, който беларуските служби са арестували, Лукашенко каза, че той има украински и руски паспорт, родом е от Кривой рог - родното място и на украинския президент Зеленски.

"Бил е подготвен за терорист. Той е руснак, с руски паспорт, има и украински паспорт. Роден е в Кривой рог, живял е в Крим", заяви беларуският президент, като допълни, че роднините на агента живеят в Австрия и само някои са останали в Киев. По думите му задържаният е бил завербуван от спецслужбите на Украйна около 2014 г. Бил и добър Ай Ти специалист.

По думите на беларуския президент извършеният на летище Мачулищи край Минск саботаж не би могъл да бъде осъществен без знанието на украинския президент Володимир Зеленски. По този повод той излезе от всяка дипломация и го нарече трикратно и публично "гнида".

"Изводът е един. Мислех, че на Украйна й е нужен мир, че Зеленски более за своя народ. Президентът Зеленски е просто гнида. Такива операции не се провеждат без съгласуване с лидера на страната и върховния главнокомандващ. Това ви го казвам като президент", заяви Лукашенско пред военния елит на страната.

 

Той подчерта, че на територията на Беларус въпросният радиолокационен самолет не се водел руски, а освен това не е извършвал нито един полет на територията на Украйна. Дори не се е приближавал до границата на Полша или Литва, допълни той. "На никого не сме давали повод", гарантира беларуският президент. Той наблегна още, че Беларус няма никакво намерение да позволи да бъде въвличана във войната.

Властите в Беларус показаха и поредния чужд дрон, който са хванали на границата в нощта на 6 срещу 7 март. 

Беларус, която е близък съюзник на Русия, позволи на Москва да използва територията й за нападения срещу Украйна от началото на военната кампания срещу Киев преди една година, пък припомня Ройтерс.