Властите в Беларус отрекоха да е бил взривен при саботаж руски военен самолет Бериев А-50.

Високопоставен представител на държавата отрече твърденията на антиправителствени активисти, че са взривили руски военен самолет за радиолокационно откриване на летище близо до столицата Минск през уикенда, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време украинската държавна агенция УНИАН съобщава, че беларуските власти са задържали шестима души, заподозрени за двата взрива в неделя.

Беларуски "партизани" са извършили нападение с дронове срещу руски разузнавателен самолет "Бериев А-50", обяви в неделя Александър Азаров, лидерът на беларуската опозиционна организация БИПОЛ, на официалната ѝ страница в "Телеграм".

"Имайки предвид липсата на официална реакция, аз съм дълбоко убеден, че това е поредното фалшиво твърдение, целящо да изтъкне някои проблеми в нашата национална сигурност", заяви заместник-министърът на външните работи на Беларус Юрий Амбразевич пред Ройтерс в Женева в кулоарите на Конференцията на ООН по разоръжаването.

Беларус позволи на Русия да използва територията й като плацдарм за атаки срещу Украйна, но за момента се въздържа от пряко участие в конфликта, отбелязва Ройтерс.

"Бериев А-50" е руски самолет за ранно предупреждение, който в полет има командни и контролни функции и може да проследява до 60 цели едновременно.

Британското военно разузнаване заяви по-рано днес, че няма официално потвърждение за атаката.

Но ако новината се потвърди, това би било тежка загуба за Русия, защото самолетите А-50 са от критично значение за нейните военновъздушни операции, като дават представа за ситуацията във въздуха. Русия би останала "само с шест А-50 в експлоатация - нещо, което би ограничило допълнително руските военновъздушни операции", пише в сводката.

Александър Азаров каза преди ден по телефона за Ройтерс, че операцията, която според него е нанесла сериозни щети на руския военен самолет, е била планирана няколко месеца.

"Партизаните" ще се опитат да извършат още подобни диверсии в бъдеще, добави той.

БИПОЛ включва бивши служители на беларуските правоохранителни органи, които подкрепят опозицията. Тя бе обявена от властите в Минск за терористична организация, отбелязва Ройтерс.