Републиканците в Камарата на представителите на САЩ казаха, че показанията на Робърт Мълър, дадени вчера пред две комисии - по разузнаването и съдебните въпроси, не са разкрили някаква нова важна информация и че е време да се продължи напред, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мълър отговаря в продължение на повече от 5 часа на въпроси за разследването си дали е имало руска намеса в изборите в САЩ и дали президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието по този въпрос.

Лидерът на републиканското малцинство в камарата Кевин Маккарти заяви, че "това трябва да бъде краят на главата, през която накарахме Америка да премине".

Бившият специален прокурор заяви вчера, че разследването му за руската намеса в изборите в САЩ не оневинява президента Доналд Тръмп от потенциално възпрепятстване на правосъдието.

Но републиканците твърдят, че Мълър не е открил и вина.

Републиканецът от Охайо Джим Джордан каза, че е "категорично време да продължим напред".

Самият Доналд Тръмп изрази открито задоволство от начина, по който протече изслушването. "Това е много хубав ден", каза той в градините на Белия дом, наричайки отново разследването на Мълър "лов на вещици", предаде Франс прес.

"Ловът на вещици приключи", написа Тръмп в Туитър.

В други няколко туита той благодари на републиканските представители в Камарата на представителите.

Тръмп каза, че начинът, по който Мълър е отговарял на въпросите на народните представители е бил "катастрофа". "Това бе едно от най-лошите представяния в историята на нашата страна", каза той.

Какво каза Мълър

Пред комисията по разузнаването Мълър каза, че не е изпратил призовка на президента, защото е искал да приключи по-бързо разследването и че призовка е щяла да доведе до дълга съдебна битка.

На въпрос на законодателката от Демократическата партия Вал Демингс дали Мълър смята, че в писмените отговори, които му е дал Тръмп, "невинаги е казвал истината", бившият специален прокурор отговори: "В общи линии".

Бившият специален прокурор Робърт Мълър разкритикува президента Доналд Тръмп за това, че е похвалил Уикилийкс по време на предизборната си кампания през 2016 г.

Мълър заяви при изслушването си в комисията по разузнаването, че хвалбите на Тръмп за Уикилийкс са били повече от проблематични.

По време на кампанията през 2016 г. Уикилийкс публикува станали обект на хакерска атака съобщения от електронната поща на кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън, припомня Асошиейтед прес.

Мълър изрази надежда с доклада от руското разследване да изпрати съобщение "до тези, които ще дойдат след нас". Той подчерта, че иска докладът му да послужи като сигнал, като имаше предвид, че руската намеса в изборите през 2016 г. не е измислица и че с доклада от неговото разследване не се оневинява изцяло президента Тръмп.

В началото на изслушването си и пред двете комисии Мълър каза, че няма да цитира доклада си от руското разследване. Отказът му да прочита написаните от него думи се превърна в предизвикателство за демократите, които го бяха извикали в Конгреса с идеята, че той може да обясни пред американския народ за откритията си в рамките на т.нар. руско разследване.

На въпросите на конгресмените Мълър отговаряше с кратки фрази, като често ги приканваше да намерят отговорите в доклада.

По тази причина демократите сами започнаха да търсят отговорите на въпросите си, четейки откъси от доклада на Мълър, фокусирайки се върху тези части от него, от които може да се направи извод, че президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието във връзка с руското разследване, отбелязаха агенциите.